Zupa brokułowa
Serki, Zupy
Składniki
- 1 kg brokułów
- 150g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 150g metki
- kostka 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
- kostka rosołu wołowego
- łyżeczka musztardy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- czerstwa bułka
- jajko, dodatkowo samo żółtko
- 3 łyżki mleka
- kieliszek cherry
Zupa z pysznymi pulpetami i brokułami!
Sposób przygotowania
Brokuły ugotuj w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksuj z jajkiem i musztardą. Przypraw solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedź, a do wywaru wrzuć uformowane kulki masy mięsnej. Po ugotowaniu wyjmij kulki mięsne i odcedź wywar. Następnie dodaj serek topiony i mieszaj do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzep z mlekiem i wlej do zupy. Całość zamieszaj i dodaj kieliszek sherry. Zamieszaj ponownie i zdejmij z gazu. Ułóż na talerzu brokuły oraz kulki mięsne i zalej zupą.
Drukuj